Esmenes a la Ponència Marc: Idees i propostes pel nostre projecte federal

Posted on 8 Setembre 2011

1


Propostes a partir del nostre document:

10 idees i propostes (obertes) pel nostre projecte federal [Text revisat amb les aportacions del debat]

16. Renovar el compromís nacional

Modificar els punts 18 i 19 de la Ponència en el següent sentit (en negreta els canvis proposats):

18.L’alternativa federalista és l’única capaç d’articular de manera justa per a tothom la nació de nacions que és Espanya. El poble de Catalunya ha de poder formar part d’Espanya sense renunciar a la seva identitat. El nostre model d’Estat és l’Estat federal, fort però plenament descentralitzat, plurinacional, pluricultural,  plurilingüístic i capaç, des de la nostra perspectiva socialista, d’establir i mantenir mecanismes de solidaritat entre els pobles que el composen.

El projecte nacional del PSC reivindica i vol desplegar l’autogovern de Catalunya, a través del desenvolupament estatutari i un veritable pacte federal. Assolint la recuperació plena del potencial d’autogovern contingut en l’Estatut votat pels catalans i les catalanes l’any 2006, i un pacte federal que recuperi l’esperit amb el què es va acordar i redactar la Constitució de 1978, reforçant el reconeixement del caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic de l’Estat, reformant-la per culminar l’evolució federal de l’Estat de les Autonomies i impulsar la transformació del Senat en veritable cambra territorial.

Els socialistes catalans creiem que l’encaix del poble de Catalunya amb la resta d’Espanya s’ha de fer en base al respecte a qualsevol opció democràticament expressada. La pertinença a Espanya i el vincle polític del poble de Catalunya amb els pobles de la resta d’Espanya s’ha de produir des del consens democràtic. Per això, en el marc d’una reforma constitucional, bo i defensant des de la nostra posició federalista una posició inequívoca a favor del manteniment de Catalunya dins d’Espanya, creiem que no s’ha de defugir el debat democràtic i respectuós sobre la forma d’articular jurídicament el dret de l’autodeterminació dels pobles d’Espanya

El federalisme és la resposta natural a un model europeu de sobirania compartida. En aquest sentit també, i en la perspectiva de la revisió del sistema de finançament acordat l’any 2009, el PSC defensarà un plantejament de pacte fiscal solidari.

En concret, proposem un model de finançament federal d’acord amb els següents criteris:

  1. Igual finançament per càpita a igualtat de competències en totes les CC. AA., al marge que es disposi o no de concert econòmic.
  2. Mecanismes de solidaritat per reduir les diferències de capacitat fiscal entre CC. AA., d’acord amb el principi establert a l’Estatut segons el qual un esforç fiscal similar dóna dret a serveis similars.
  3. El finançament autonòmic ha de permetre atendre degudament les competències transferides (principi de suficiència). La part més substancial de l’Estat del benestar que els socialistes defensem -educació, salut, serveis a les persones o seguretat (en el cas de Catalunya), etc.- són competències autonòmiques i, per tant, la millor manera de defensar l’Estat del benestar és garantir un bon finançament de les CC. AA.
  4. Cal ampliar més enllà dels límits actuals el percentatge que correspon a Catalunya dels diferents impostos que paguen els ciutadans, tenint en compte que aquest percentatge s’estableix a partir dels serveis i les  competències de la Generalitat -i en el ben entès que Catalunya és la CC. AA. amb un sostre competencial més alt-.
  5. Establerta la distribució d’impostos, tant l’Estat com la Generalitat tindran competències legislatives plenes sobre la part que els correspon, de manera que els increments o rebaixes fiscals repercutiran sobre la part (Estat o Generalitat) que els estableixi.
  6. Cada part disposarà de la seva administració tributària. Tanmateix, la gestió tributària es consorciarà per facilitar als ciutadans l’acompliment de les seves obligacions fiscals.
  7. Lleialtat institucional entre administracions. Tota proposta del govern central d’ampliar polítiques que comportin despeses a les CC. AA. haurà d’anar acompanyada del finançament corresponent.

19. La defensa d’aquest projecte ha de ser rotunda i clara, Catalunya endins i Catalunya enfora. En aquest sentit, l’impuls d’aquest pacte federal passa per acordar amb el PSOE els seus continguts, i caldrà demostrar la seva viabilitat precisament a través de la revisió de l’acord entre ambdues organitzacions.

Creiem necessària l’existència de grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats com a instrument per fer sentir la veu del socialisme català en la política espanyola, perquè ara és més necessari que mai fer sentir la posició del nostre partit sobirà a totes les institucions on siguem presents. Aquesta ha estat la voluntat dels que han fet possible aquest partit i per això figurava en l’acord d’unitat.

Coherentment, el PSC votarà sempre en el mateix sentit en totes les institucions on està representat, independentment de quina sigui la força política que presenti la iniciativa. Així, els diputats del Parlament, els del Congrés, els senadors i els eurodiputats votaran el mateix quan el text de les iniciatives a votació sigui idèntic.